Фото без опису

Актуальне інтерв'ю

Нещодавно у Буштинській громаді перебувала делегація з Чехії у складі представників мерії з міста Двур-Кралове - над - Лабем, про що ми розповідали на сторінках сайту. У підсумку візиту чехи поділились своїми враження та перспективами щодо подальшої співпраці з нашою громадою. Пропонуємо текст інтер'ю вашій увазі.

- Що ви знаєте про Україну та Закарпаття?

- Ми думали, що Україна є різна, і що Закарпаття відрізняється від цілої держави. Що це країна з мінімальними доходами, так як ваші люди масово працюють в нас, у Чехії. У нас її асоціюють з Росією і тим, що ваша країна є поза межами Євросоюзу. Та насправді Україна є великою державою, і зараз Чехія ближче до Закарпаття, ніж Київ та Крим. Якщо хтось говорить про вашу країну погано, то лише той, хто ніколи тут не був.

Які у вас склалися враження від поїздки?

- Ми теж думали, що ви проживаєте у хатинках на деревах(жартують). Приїхавши, переконались, що у вас нормальна цивілізація і умови для людей. Багато чехів не хочуть йти до України, бо тут війна і хаос. Ми теж не розуміли, куди їдемо. Хоч дуже багато подорожуємо по світу, але Україна для нас була загадкою. Ми дуже приємно здивовані вашою гостинністю.

- Чи укладені якісь угоди між вашим містом та містами-побратимами інших країн?

- Так, ми маємо угоду про партнерство з містом Каме?нна Гу?ра в Польщі, яке знаходиться за 40 км від нашого кордону. З ними співпрацюємо 5 років і разом реалізували декілька проєктів в галузі культури, музеїв, традицій та проведення фестивалів. Також маємо приятельські партнерства з містами у Франції та Італії, де проводимо щорічні дружні зустрічі на фестивалях.

- Ми так розуміємо, що така співпраця показала дуже хороші результати у проведенні фестивалів?

- Звісно, на цих фестивалях нам вдалося зміцнити наші партнерські зв'язки. Такі заходи - дуже хороша нагода, щоб показати культуру та традиції народів, розвивати туристичний бізнес та ін. Адже люди приїжджають, щось обов'язково купують, одним словом несуть вам гроші. А це заробіток для населення і поповнення місцевого бюджету тощо.

Як на Вашу думку, чого нам не вистачає, щоб привабити більшу кількість туристів?

- Потрібно популяризувати громаду в інформаційному просторі, робити більше посилань в Інтернеті, щоб представити край таким, яким він є. Важливо створювати інфобокси: електронні та паперові, щоб туристи знали, яка у вас чудова країна та гостинні люди. Якщо вам вдасться покращити інфраструктуру доріг, то у вас будуть натовпи туристів.

Які можливі наміри співпраці з нашою громадою?

- Що стосується подальших кроків, то вдома в мерії ми розкажемо старості та депутатам, що бачили, де були, про що говорили, і на чому можемо побудувати співпрацю. Це може бути як розвиток туризму, так і проєкти з сортування та утилізації сміття або в інших напрямках ведення господарства. Однозначно, перспективи і можливості є для обох сторін на взаємовигідних умовах співпраці.

Антоніна Юхимчук