Побачити історичні експонати можна на виставці «Раритети Української козацької держави – Гетьманщини XVII-XVIII ст.» вже з 17 серпня у Національний заповідник «Софія Київська».

10 цікавих фактів про Конституцію Пилипа Орлика

???? Конституція Війська Запорозького 1710 року – перша в світі Конституція, що встановлювала основи державного устрою, форми правління, розподіл повноважень між різними гілками влади, окреслювала державні кордони.

???? Конституція проголошувала в Україні станову республіку на чолі з Гетьманом, водночас під протекторатом шведського Короля.

???? Конституція була ухвалена на козацькій Раді 16 (5) квітня 1710 року під час вибору нового гетьмана Пилипа Орлика.

???? Конституція збереглася в чотирьох редакціях: основній та скороченій латинській та двох староукраїнських.

???? Над текстом Конституції працювала група старшин на чолі з Пилипом Орликом та запорозьким кошовим Костянтином Гордієнком.

???? Джерелами тексту виступили документи гетьманського архіву, зокрема міждержавні угоди з Річчю Посполитою, Шведським Королівством, Кримським Ханатом, Оттоманською Портою та Московською державою.

???? В основу Конституції були покладені ідеї передової тогочасної європейської політичної думки, зокрема праці Дж. Локка, Ф. Бекона, Ж. Бодена, Г. Гроція та інших.

???? Конституція складається з преамбули та 16-ти статей.

???? Як чинний документ Конституція діяла на Правобережжі упродовж 1711–13 років.

???? Конституція 1710 року заклала основи українського та європейського конституціоналізму і є визначною пам’яткою європейської політичної думки початку XVIII століття.