Фото без опису

Шановні підприємці туристичної галузі Буштинської територіальної громади! 

Звертаємо вашу увагу, на те що Буштинською селищною радою 15 липня 2021 року було прийнято рішення № 116   «Про встановлення місцевих податків і зборів», а саме встановлено туристичний збір  на території Буштинської територіальної громади.

 

ЩО ТАКЕ ТУРИСТИЧНИЙ ЗБІР?

Туристичний збір (туристичний податок, курортний збір, міський збір) — це збір, що стягується з туристів місцевою владою до місцевого бюджету.

Ці кошти вкладаються в туристичну сферу — реставрацію пам'яток, розвиток інфраструктури, благоустрій, проведення фестивалів, тощо. Наприклад, 60 % коштів, які в Цюріху виділяють на розвиток туризму, місто отримує за рахунок «міського збору» city tax.

 

ХТО СПЛАЧУЄ ТУРИСТИЧНИЙ ЗБІР?

Згідно чинного законодавства платниками збору є громадяни України, іноземці, а також особи без громадянства, які прибувають на територію адміністративно-територіальної одиниці, на якій діє рішення сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади. 

Тобто туристичний збір сплачують усі туристи, які прибувають на територію громади/міста/регіону.

 

Однак, є перелік осіб, які не сплачують туристичий збір. До таких відносять:

а) постійно проживають, у тому числі на умовах договорів найму, у селі, селищі або місті, радами яких встановлено такий збір;

б) особи, які прибули у відрядження або тимчасово розміщуються у місцях проживання (ночівлі), що належать фізичним особам на праві власності або на праві користування за договором найму;

в) інваліди, діти-інваліди та особи, що супроводжують інвалідів I групи або дітей-інвалідів (не більше одного супроводжуючого);

г) ветерани війни;

ґ) учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС;

д) особи, які прибули за путівками (курсівками) на лікування, оздоровлення, реабілітацію до лікувально-профілактичних, фізкультурно-оздоровчих та санаторно-курортних закладів, що мають ліцензію на медичну практику та акредитацію центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я;

е) діти віком до 18 років;

є) дитячі лікувально-профілактичні, фізкультурно-оздоровчі та санаторно-курортні заклади.

ж)взяті на облік як внутрішньо переміщені особи відповідно до Закону України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб", які тимчасово розміщуються у місцях проживання (ночівлі), визначених підпунктом 268.5.1 пункту 268.5 статті 268 ПКУ, а інформація про адресу таких місць зазначена в довідці про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи як адреса фактичного місця їх проживання/перебування.

 

У ЯКОМУ РОЗМІРІ СТЯГУЄТЬСЯ ТУРИСТИЧНИЙ ЗБІР?

Ставка збору встановлюється за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади, і встановлюється у розмірі від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, для однієї особи за одну добу тимчасового розміщення.

 

У випадку Буштинської територіальної громади це складає:

  • до 0,5% (відсотка) - для внутрішнього туризму (переміщення в межах України громадян та/або осіб, що постійно мешкають в Україні);
  • до 1% (відсотка) - для в’їзного туризму (прибуття на територію України та/або переміщення в межах України (у будь-яких цілях) осіб, які постійно не мешкають на її території)

 

ЯК САМЕ СТЯГУЄТЬСЯ ТУРИСТИЧНИЙ ЗБІР?

У п.п. 268.6.1 ПКУ передбачено, що платники збору, тобто туристи сплачують збір авансом перед їх тимчасовим розміщенням у місцях проживання (ночівлі) податковим агентам, які стягують збір, за ставками, встановленими відповідними сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади.

Повторне стягнення збору за один і той самий період не допускається!

 

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ У РАЗІ НЕСПЛАТИ ТУРИСТИЧНОГО ЗБОРУ

Нагадуємо, що відповідальність за порушення порядку справляння та сплати туристичного збору регламентується статтею 163-17 Кодексу про адміністративні правопорушення:

– за невиконання платником зобов’язання із сплати туристичного збору – штраф 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

– за порушення податковим агентом, особою, яка здійснює тимчасове розміщення платника збору у місцях проживання (ночівлі), порядку та/або особливостей справляння та/або сплати туристичного збору – штраф 100 НМДГ, а у разі повторного порушення – 200 НМДГ.

Пропонуємо Вашій увазі АНАЛІЗ ЄВРОПЕЙСЬКОГО ДОСВІДУ ВИКОРИСТАННЯ ТУРИСТИЧНОГО ЗБОРУ (Інформаційна довідка, підготовлена Європейським інформаційнодослідницьким центром на запит народного депутата України)