У К Р А Ї Н А

БУШТИНСЬКА СЕЛИЩНА РАДА ТЯЧІВСЬКОГО РАЙОНУ  

ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ

КОМІСІЯ З ПИТАНЬ ТЕХНОГЕННО-ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ТА НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ

 

90556, смт. Буштино, вул. Головна, 91 тел. (03134) 69-319, 60-444

ПРОТОКОЛ №3

10.05.2024 року.                                                                               смт.  Буштино

 

Головував – голова Буштинської селищної ради, голова комісії з питань ТЕБ та НС – Янчій Р.М.

Присутні10 чоловік, члени комісії (за окремим списком)

Запрошені -  ( представник -Тячівське РУ ГУ ДСНС України у Закарпатській області - Василь Думнич).

Слухали:

     Про виконання протокольного рішення комісії з питань  техногенно екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Закарпатської обласної військової адміністрації (Протокол № 2   від 5 квітня  2024 року) та   про виконання протокольного рішення комісії з питань  техногенно екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Тячівської районної державної адміністрації (Протокол № 5 від 28.03.2024 року) Голова Буштинської селищної ради, голова комісії з питань ТЕБ та НС – Янчій Р.М.

І. Про протипожежний захист лісів у літній пожежонебезпечний період 2024 року та заходи з протидії загрозам і реагування на надзвичайні ситуації у природних екосистемах. ( Представник  Тячівське РУ ГУ ДСНС України у Закарпатській області - Василь Думнич).

ІІ . Про затвердження „Основних заходів щодо попередження пожеж, аварій та інших надзвичайних ситуацій, недопущення загибелі і травмування людей на них в населених пунктах та на об’єктах  у 2024 році” .(Головний спеціаліст відділу майна комунальної власності та енергозбереження Країло С.В.)

ІІІ. Про результати щоквартальних перевірок фонду захисних споруд цивільного захисту за I квартал  2024 року на території Буштинської  ТГ. (Начальник  відділу  освіти, сім’ї молоді та спорту Реплюк О.П)

  VI . Про  підготовку до купального сезону, комісійні обстеженнях закладів відпочинку на території Буштинської ТГ. (Представник Тячівське РУ ГУ ДСНС України у Закарпатській області Василь Думнич).

           З настанням весняно-літнього пожежонебезпечного періоду відмічається збільшення кількості пожеж через необережне поводження з вогнем, дитячих пустощів тощо. Через часті випадки спалювання сухої рослинності наносяться значні матеріальні та екологічні збитки. Зростає небезпека розповсюдження таких пожеж у лісові масиви, на дачні ділянки, об`єкти різних форм власності, населені пункти, що може призвести до непередбачених наслідків. Найбільш характерними для весняного періоду через активізацію проведення населенням сільськогосподарських робіт, спалювання сухостою, сміття та залишків рослинності зростає загроза виникнення пожеж у природних екосистемах.

 

        Разом з тим, з метою забезпечення якісної та своєчасної підготовки  до пожежонебезпечного періоду Буштинською територіальною громадою, спільно з комунальними підприємствами ТГ провести  заходи із недопущення масових пожеж в екосистемах, у тому числі здійснювалися заходи обмежувального характеру щодо спалювання . Факти загорянь чагарників та сухої трави несуть значну загрозу розповсюдження пожеж на лісові масиви, забруднення навколишнього середовища.

 

     Заслухавши інформацію доповідача з питання порядку денного, з урахуванням обговорення, комісія вирішила:

 

1.Інформацію виступаючого з питання порядку денного взяти до уваги.

2. Ініціювати висвітлення на  нарадах старостам Буштинської  ТГ питань щодо протидії пожежам у природних екосистемах, у тому числі:

заборони спалювання сухої трави і залишків рослинності на сільгоспугіддях, вздовж доріг, на територіях приватних садиб та очерету на водоймах;

ліквідації звалищ сміття, побутових і виробничих відходів у лісах, лісозахисних смугах і на прилеглих до них територіях;

очищення лісових масивів від захаращень, у першу чергу, тих, що прилягають до населених пунктів, у межах просік під повітряними лініями електропередач, нафто-, газо-, продуктопроводів;

проведення рекреаційного облаштування територій лісових масивів у місцях масового відпочинку населення;

введення на період високого та надзвичайно високого класів пожежної небезпеки тимчасових обмежень на відвідування населенням лісових масивів і в’їзду до них автотранспортних засобів.

 

3. Забезпечити через засоби масової інформації проведення роз'яснювальної роботи серед населення щодо дотримання заходів пожежної безпеки під час перебування у лісових масивах, лісосмугах, заплавах річок, на торфовищах, сільськогосподарських угіддях, присадибних ділянках та недопущення спалювання стерні, сміття та залишків рослинності.

 

4. Комунальному закладу  «Місцева пожежна охорона »:

 4.1.Організувати проведення рейдів і патрулювань найбільш пожежонебезпечних лісових масивів,  територій та об'єктів для здійснення контролю за дотриманням лісокористувачами, населенням та підприємствами вимог пожежної безпеки, особливу увагу приділити проведенню зазначеної роботи у вихідні та святкові дні.

4.2.Заборонити розведення багать у лісових масивах і рекреаційних зонах (крім спеціально облаштованих місць і обладнаних територій зеленого відпочинку), а також випалювання стерні, сухої рослинності та сміття на землях лісового фонду, сільськогосподарських угіддях, лісосмугах, заплавах річок та вздовж доріг.

4.3. Забезпечити введення на період високого та надзвичайно високого класів пожежної небезпеки тимчасових обмежень щодо відвідування населенням лісових масиві, в'їзду до них автотранспортних засобів, проведення лісозаготівельних та інших пожежонебезпечних робіт у лісових масивах, а також полювання.

 

                                                                         Термін: протягом пожежонебезпечного періоду  2024 року                                                                          

 

ІІ . Про затвердження „Основних заходів щодо попередження пожеж, аварій та інших надзвичайних ситуацій, недопущення загибелі і травмування людей на них в населених пунктах та на об’єктах економіки області у 2024 році”.(Головний спеціаліст відділу майна  комунальної власності  та енергозбереження Країло С.В.)

 

        Згідно зведеної відомості з початку 2024 року основними причинами виникнення пожеж є:

  • необережне поводження з вогнем – 255 випадків;
  • порушення правил пожежної безпеки при влаштуванні та експлуатації електроустановок – 79 випадків;
  • порушення правил пожежної безпеки при влаштуванні та експлуатації печей, теплогенеруючих агрегатів та установок – 52 випадків;
  • несправність електричної системи транспортного засобу - 12;
  • підпали – 5 випадків ;
  • пустощі дітей з вогнем – 6 випадків.

 

         З метою попередження  виникнення пожеж, недопущення травмування та загибелі людей  за  результатами обговорення інформації доповідача з питання порядку денного, комісія вирішила:

     1. Інформацію виступаючого з питання порядку денного взяти до уваги.

      2. Затвердити план основних заходів, щодо попередження пожеж, аварій та інших надзвичайних ситуацій, недопущення загибелі та травмування людей  в населених пунктах та об’єктах горомади на 2024 рік .

  3.Начальнику  відділу освіти, сім’ї молоді та спорту в навчальним закладам територіальної громади провести  протягом 2024 року інформаційно-просвітницькі заходи з учасниками освітнього процесу.

   4.Забезпечити проведення профілактичної та інформаційно-роз’яснювальної роботи, заняття, відкриті онлайн-уроки з дітьми в навчальних закладах на тему:                « Основних заходів щодо попередження пожеж, аварій та інших надзвичайних ситуацій, недопущення загибелі і травмування людей».

 

                                                                              Термін: травень-червень 2024 року

    

ІІІ. Про результати щоквартальних перевірок фонду захисних споруд цивільного захисту за I квартал  2024 року на території Буштинської  ТГ. (Начальнику  відділу  освіти, сім’ї молоді та спорту Реплюк О.П)

     Зокрема, обстежено 8 найпростіших укриттів  та 2 протирадіаційні укриття  об’єктів фонду захисних споруд розміщених на території Буштинської ТГ. На території Буштинської ТГ на облік не взято жодного нового протирадіаційного укриття.

 

         Заслухавши інформацію доповідачів з питання порядку денного, з урахуванням обговорення, комісія вирішила:

 

1. Інформацію виступаючих з питання порядку денного взяти до уваги.

2. Ініціювати розгляд результатів проведених обстежень укриттів з прийняттям відповідних рішень щодо покращення стану їх готовності, а також можливості використання найпростіших укриттів, що розміщені на перших поверхах будівель і споруд.

3. У разі наявності недостатньої кількості об’єктів фонду захисних споруд цивільного захисту відповідно до визначеної потреби на відповідних територіях - провести роботу з обстеження підземного простору населених пунктів для виявлення придатних приміщень для нарощення фонду захисних споруд.

4. Забезпечити контроль за веденням обліку та облікової документації фонду захисних споруд цивільного захисту відповідно до вимог наказу МВС від 09.07.2018 року № 579, а також, за необхідності, її оновлення.

5. Начальнику фінансового відділу Селейчук Галині Іванівній   під час формування місцевого бюджету чи при внесені змін до нього передбачити у видатках на утримання захисних споруд цивільного захисту комунальної форми власності.

 

6.Начальнику відділу- головному архітектору Шпраха Івану Васильовичу   під час розробки та затвердження містобудівної та проектної документації усіх рівнів дотримуватись вимог інженерно-технічних заходів цивільного захисту щодо створення фонду захисних споруд цивільного захисту (з урахуванням вимог чинних будівельних норм щодо будівництва захисних споруд цивільного захисту – ДБН В.2.2-5:2023 «Захисні споруди цивільного захисту»).

 

7. Організувати та забезпечити ведення обліку об’єктів фонду захисних споруд в електронній формі за допомогою Інформаційної системи “Облік та візуалізація фонду захисних споруд цивільного захисту” відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 10 березня 2017 року № 138 “Деякі питання використання захисних споруд цивільного захисту” зі змінами.

 

8. Контроль за виконанням цього рішення, у межах компетенції покласти на  Тячівське РУ ГУ ДСНС України у Закарпатській області (Володимир Похилюк).

 

       VI . Про  підготовку до купального сезону, комісійні обстеженнях закладів   відпочинку на території Буштинської ТГ. (Представник Тячівське РУ ГУ ДСНС України у Закарпатській області Василь Думнич).

           За інформацією головного управління ДСНС України у Закарпатській області протягом минулого купального сезону на водних об’єктах області загинуло 15 осіб, з яких – 2 дітей, за аналогічний періоду 2022 році – 16 осіб, з яких – 3 дітей відповідно. Загалом протягом 2023 року на водних об’єктах Закарпатської області загинуло 40 людей, з них 3 дитини.

           За період з 01.01.2024 року по 04.04.2024 року на водних об’єктах області загинуло 9 осіб (дорослі особи).

      На основі проведеного багаторічного аналізу встановлено, що основними причинами загибелі людей продовжують бути:

 купання на водних об’єктах, які становлять потенційну небезпеку для життя;

нехтування елементарними правилами поведінки на воді, купання у нетверезому стані;

 недостатній догляд дорослих та батьків за дітьми.

 

           З метою забезпечення пожежної та техногенної безпеки цивільного захисту у закладах відпочинку та оздоровлення та забезпечення безпеки відвідувачів та персоналу, комісія вирішила:

 

1. Інформацію виступаючого з питання порядку денного взяти до уваги.

2. Закріпити водні об’єкти за установами, підприємствами та організаціями з визначенням конкретних відповідальних осіб за експлуатацію цих об’єктів.

3 Створити місцеві комісії з перевірки готовності місць відпочинку населення на водних об’єктах до купального сезону із включенням до них представників територіальних органів ДСНС та Держпродспоживслужби.

 

                                                              Термін: до початку купального сезону

4. У місцях, заборонених для купання, встановити щити (таблички) з написами «КУПАТИСЯ ЗАБОРОНЕНО!», небезпечні для купання місця позначити буями з

написами «НЕБЕЗПЕЧНО».

                                                             Термін: до початку купального сезону

5. Організувати проведення роз’яснювальної роботи із запобігання (профілактики) виникненню надзвичайних ситуацій (небезпечних подій) на водних об’єктах і мінімізації їх негативних наслідків.

6. В зоні перебування людей на водних об’єктах виставляти попереджувальні щити з правилами поведінки, дотримання заходів безпеки, систематично інформувати про це населення через засоби масової інформації.

                                                          Термін: під час купального сезону

 

     7. Начальнику  відділу  освіти, сім’ї молоді та спорту Реплюк О.П.

                                                        

7.1. Розглянути вищенаведене питання на  освітніх нарадах  прийняттям необхідних рішень щодо забезпечення пожежної та техногенної безпеки цивільного захисту у закладах відпочинку та оздоровлення.

7.2. Провести роз’яснювальну роботу серед школярів і молоді щодо профілактичних заходів попередження загибелі та травмування на воді під час купального сезону.

8.  Тячівському РУ ГУ ДСНС України у Закарпатській області, Тячівському РВП , Тячівському управлінню Держпродспоживслужби головного управління в Закарпатської області з залучення представника  селищної ради спільного з керівниками закладів відпочинку та оздоровлення повести перевірку на дотримання вимог пожежної та техногенної безпеки цивільного захисту  в  дитячих закладах оздоровлення та відпочинку:

8.1. Про проведену роботу проінформувати Буштинську селищну раду.

 

9. Контроль за виконанням даного рішення донести до виконавці загальний контроль залишаю за собою.

Голова комісії                                                                       Руслан ЯНЧІЙ

 

      Секретар комісії                                                                   Олеся ТОКАЧ

 

Завантажити Протокол  комісії з питань ТЕБ та НС  №3