Фото без описуЗ 1 квітня 2021 року пенсіонери,  котрі працюють і яким пенсії були призначені чи перераховані до 1 квітня 2019 року, мали отримати перераховані пенсії.

– Однак, згідно із Законом України від 19.09.2019 № 115-IX «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо подання єдиної звітності, який набрав чинності 01.01.2021 року, відповідно до розділу II Порядку податковий розрахунок подається окремо за кожний квартал з розбивкою по місяцях звітного кварталу протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу. Тобто, звіт за I квартал 2021 року роботодавці подаватимуть у період з 1 квітня по 10 травня 2021 року, – пояснила заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Галина Маслякевич. – Таким чином, Пенсійний фонд зможе провести перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам тільки після надходження звітів страхувальників за перший квартал 2021 року, але з 1 квітня цього року. Виплату перерахованих пенсій буде проведено в червні. Пенсіонерам не потрібно особисто звертатися в органи Пенсійного фонду.

Перерахунок пенсій залежить від заробітної плати та тривалості страхового стажу і визначається для кожного пенсіонера індивідуально. У кожного працюючого пенсіонера плинність двохрічного періоду різна. Так ось, тим, хто набуває таке право з 1 квітня, перерахунок проводиться автоматично, без їхнього особистого звернення. Якщо ж особа набуває право на перерахунок в інші строки, наприклад з липня, то вона має право звернутися особисто і їй буде проведено перерахунок з дати набуття такого права.

– Автоматичний перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам проводиться ще з 1 квітня 2018 року. До прикладу, у 2020 році перераховано пенсії 12,6 тисячі пенсіонерів (середній розмір підвищення становив 95,48 гривень);

У 2019 році здійснено перерахунок 9,4 тис. пенсіонерам (середній розмір підвищення – 42 гривні);

У 2018 році пенсії перераховано близько 43,8 тис. пенсіонерів (середній розмір підвищення – 41,38 гривень).

Зараз в області (станом на 1 квітня ц. р.) 51,3 тисячі працюючих пенсіонерів, але маємо розуміти, що в цій чисельності є і ті особи, котрі не набули права на такий перерахунок, і на це є законодавчі підстави, – продовжує Галина Маслякевич. – Так, пенсію не перерахують тим працюючим пенсіонерам, котрі вийшли на пенсію після 1 квітня 2019 року – для них запланований найближчий перерахунок не раніше квітня 2022 року.

Не набувають право на перерахунок і пенсіонери приватні особи-підприємці, котрі мають пільгу сплачувати єдиний соціальний внесок винятково на добровільних засадах. Тобто оскільки вони не сплачують ЄСВ, то і не набувають страховий стаж і відповідно не мають права на перерахунок.

Не підлягають перерахунку і пенсії працюючих пенсіонерів, які вийшли на пенсію за вислугою років, та продовжують працювати відповідно до вимог закону. Пенсії таких пенсіонерів підлягають перерахунку після досягнення особою пенсійного віку.