На цьому тижні в селище Буштино з офіційним візитом приїхала делегація з Чеської Республіки у складі представників мерії з міста Двур-Кралове - над - Лабем.

Зокрема приїхали: заступник старости Ян Седлачек, начальник відділу культури і туризму Петра Зіврова та прес-секретар Мирослава Каменікова.

Поважних гостей радо зустріло керівництво громади - селищний голова Руслан Янчій, заступники - Сергій Міщій та Іван Лях, начальник відділу культури Альона Сливка та ін.

Даний візит відбувся за сприяння Громадської спілки «Асоціація Європейського розвитку Карпатського регіону", яка займається транскордонним співробітництвом.

Напередодні, з аналогічною поїздкою до Чехії, побувала делегація з Буштинської громади, тож такий зворотній зв'язок є першим кроком до вибудови майбутніх партнерських відносин.

Про що, власне, і було наголошено під час офіційної зустрічі представниками з двох сторін. А пройшла вона на декількох локаціях селища Буштина, що дало змогу показати закордонним гостям туристичну привабливість, підприємницьку діяльність та потенціал розвитку адміністративного центру громади.

Йдучи до місцевого парку, чехи були приємно вражені побачити меморіальний камінь на шану їх першого президента Томаша Масарика біля гімназії. За історичними даними він не раз приїжджав до Буштина, і під час його правління багато чого було зроблено у селищі.

Неабияке зацікавлення у візитерів викликало рибне господарство "Янтарна форель", що знаходиться неподалік парку. Тут у водних басейнах розводять декілька видів так званої царської риби. Також облаштовано кафе, де можна скуштувати смачні блюда з риби та паркову зону для відпочинку. На сьогодні це одне з унікальних місць Буштинської громади, куди охоче навідуються туристи та місцеві за гастрономічними вподобаннями.

Ще один успішний вид підприємницької діяльності було презентовано закордонним гостям на пекарні "Сіль Землі". Власник пекарні Іван Шобей залюбки провів екскурсію і показав своє виробництво та етапи виготовлення хліба й хлібобулочних виробів. На підприємстві наразі задіяно майже сотня працівників і географія доставки продукції - від Буштина до Ясіня.

- Саме завдяки таким підприємцям розвивається бізнес у громаді та поповнюється місцевий бюджет, - відмітив у завершення екскурсій по підприємствам Буштина селищний голова Руслан Янчій.

Також акцентував увагу учасників сьогоднішньої зустрічі на інвестиційному потенціалі громади, цікавих ідеях та можливостях, що можуть стати цілком успішними.

А це - нові підприємства та додаткові робочі місця, покращення інфраструктури та добробуту населення.

- Громада відкрита до залучення партнерів та реалізації проєктів у різних сферах діяльності, зокрема і в напрямку транскордонного співробітництва, - наголосив очільник.

Наступний етап ознайомлення з громадою для делегації з Чехії - туристична привабливість, про що розповімо далі.

(З місця події Любов Немеш