Фото без описуПерш ніж розпочати репортаж з Фестивалю меду, варто відмітити, що у селі Новобарово , ще жодного разу не було такого масштабного дійства.

Принаймні за часів незалежності. За советів, якщо й проводилось щось, то це були традиційні дні "майських" та "победи". А так щоб зібратись всім селом та запросити гостей, показати таланти, пригостити "чим багаті й раді", то це вперше.

Звісно, знайшлися деякі скептики, мовляв краще б дорогу зробили ... Так, дорога у селі в не найкращому стані, її потрібно негайно ремонтувати. І це буде робитися, обов'язково!

Розбудова інфраструктури автошляхів - питання номер один для керівництва Буштинської громади. Адже без доріг неможливий розвиток туризму, який визначено пріоритетом.

Про що вчергове наголосив голова селищної ради Руслан Янчій під час свого офіційного виступу - привітання.

А використовувати туристичний потенціал села Новобарово можливо в декількох напрямках, один з яких - апітуризм. Він має на меті дегустацію, споживання, купівлю продуктів бджільництва безпосередньо на місці у виробника.

Тож при визначенні тематики фестивалю акцент зробили на мед. Якщо в усьому світі пасіки стають екскурсійним об'єктом для туристів, то чому б це не спробувати і в Новобарові та у Буштинській громаді загалом?

Тим більше що й пасічників у селі вистачає. Серед найдосвідченіших: Василь Шваля, брати - Василь та Володимир Матяші, Юрій та Стапан Мовнарі, а також - Леонід Ткаченко, Василь Гецій та ін. Для прикладу, Василь Гецій утримує декілька пасік і може годинами розповідати про бджіл та корисні властивості меду.

Як наголосила в.о. старости села Анжеліка Пацкан відродженню промислу бджільництва сприяє й державна підтримка. А проведення фесту - це його популяризація та навики культури споживання натурального продукту серед населення.

Купити медову продукцію учасники фестивалю мали змогу у бджолярів: Василя Швалі з Новобарова, Михайла Несуха з села Тереблі, пп "Огородник", "Бджолине село", "Домашнє ремесло" та ін.

А пасічник Лопойда з Крайникова гостино запрошував на дегустацію меду, показав майстер-клас з його викачки та розповідав чому так важливо їсти мед, щоб бути здоровим і завжди бадьорим.

Ну, а окрім меду хорошого настрою додала всім святкова програма за участі аматорів сцени Буштинської громади та відомих виконавців.

Порадували присутніх місцеві таланти Новобарова. Надзвичайно тепло публіка сприйняла дебют 6 -ти річного бубнашика Іванка Токара, який у складі гурту виконав низку народних мелодій.

А також гучними оплесками - виступ 71 -ти річного Василя Івановича Микицея, який продемонстрував уміння гри на багатьох інструментах. Зокрема й пригадав мелодію 54 - річної давності на сопілці, що має 114 років та разом з донькою заспівав коломийки.

Також у концертній програмі виступили вихованці дитячого садочку та ЗЗДО І-ІІІ ст., колективи - «Буштинська газдиня», працівники культури с. Новобарово, ансамбль - «Ренесанс», «Берегиня», виконавці: Галина Ковач, Юлія Шевченко Софія Шароші, Анастасія Мороц, Злата Стойка, Марія Ковач, дует Іванни та Наталії Ілляшко та ін.

Відбувся конкурс краси «Медова красуня» , під час якого учасниці продемонстрували грацію та свої уміння в різних номінаціях. А також розіграш лотереї з призами від спонсорів. Для найменших учасників фестивалю працювали різноманітні атракціони, каруселі, аквагрим тощо.

Голова громади Руслан Янчій висловив подяку всім, хто доклав максимум зусиль у проведенні фестивалю та допоміг фінансово. Найбільш активні колективи та організатори отримали грамоти й подяки.

Гостями свята стали гурти - «Brend душі» та Viva Viktoria , «Фортуна», "Леона" у виконанні яких прозвучали народні та сучасні композиції. Завершилось дійство святковою дискотекою з діджеєм Лукасом.

Одним словом Фестиваль меду вдався. І було свято у Новобарові не лише солодким, а й захоплюючим та цікавим!

З місця події Любов Немеш.